Renginiai

RENGINIAI

Užgavėnių džiaugsmas 2021

Kalėdiniai receptai

Šventinis aguonų ir sūrio pyragas

Ingredientai (12 gabalėlių):

(gaminimo laikas 1,5 val.,

reikės atvėsinti per naktį)

 

aguonų sluoksniui:

*  350 g maltų aguonų

* 100 g cukraus miltelių

*  50 g juodojo šokolado

*  4 šaukštai grietinėlės

*  120 g kokosų drožlių

*  2 kiaušiniai

 

sūrio sluoksniui:

* 50 g baltojo šokolado

* 4 šaukštai grietinėlės

* 500 g maskarponės

* 150 g rikotos sūrio

* 1 šaukštas krakmolo

* 3 kiaušiniai

* 180 g saldinto sutirštinto pieno

 

užpilui:

* 50 g cukraus

* 50 ml vandens

* 2 šaukštai tirpios kavos

 

pertepimui:

* 6–8 šaukštai rūgštesnės  uogienės

 

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C laipsnių temperatūros.
  2. Aguonų sluoksniui sumaišykite jas su cukraus milteliais. Grietinėlę pašildykite, sudėkite sulaužytą šokoladą ir ištirpinkite. Visus ingredientus suplakite elektriniu plaktuvu.
  3. Sūrio sluoksniui grietinėlę pašildykite, sudėkite sulaužytą baltąjį šokoladą ir ištirpinkite. Visus ingredientus suplakite elektriniu plaktuvu.
  4. 20 cm skersmens kepimo formos dugną padenkite kepimo popieriumi. Sukrėskite pusę aguonų masės, išlyginkite paviršių.

Kepkite 15 min.

  1. Užtepkite 3–4 šaukštus uogienės ir užpilkite pusę sūrio masės. Kepkite dar 15 min.

6. Sukrėskite likusią aguonų masę, išlyginkite ir kepkite 15 min. Sutepkite visą uogienę ir sudėkite visą sūrio masę. Kepkite 20–25 min., kol pyrago paviršius sutvirtės, bet pats pyragas pajudinus formą dar nebus visai standus.

Išimkite iš orkaitės, palikite atvėsti, statykite į šaldytuvą nakčiai.

  1. Sirupui vandenį su cukrumi užvirkite, sudėkite

kavą. Virkite, kol skystis ims tirštėti.

Palikite atvėsti ir apliekite atvėsintą pyragą.

 

Aguonų kepiniai – žiemos švenčių klasika,

o sūrio pyragus tikriausiai mėgsta visi.

Du pyragai viename – tiek laiką tausojantis

sprendimas, tiek ir skonių fejerverkas.

Aguonos ir maskarponė – papildo vienas kitą

ir namai kvepia nuostabiai !

Kalėdiniai meduoliai

INGREDIENTAI (40 porcijų):

500 gramų     miltų

130 gramų     rudojo cukraus

2 vienetai      kiaušinių

100 gramų     sviesto

100 gramų     natūralaus medaus

3 šaukšteliai  prieskonių meduoliams

1 šaukštelis   sodos

šiek tiek        acto

GLAJUI:

200 gramų     cukraus pudros (apytikriai)

1 vienetas      kiaušinių baltymų (nuo nedidelio kiaušinio)

šiek tiek        citrinos rūgšties

 

PARUOŠIMO BŪDAS (paruošimo laikas apie 45 min.):

1. Į dubenį pilame išplaktus kiaušinius, dedame medų, cukrų, sviestą. Dubenį dedame ant vandens garų ir maišome, kol cukrus visiškai ištirps (tas labai svarbu!). Nukėlę nuo garų supilame actu gerai nugesintą sodą, greitai išmaišome. Suberiame prieskonius, išmaišome.

2. Beriame miltus ir užminkome tešlą. Tešla turėtų būti minkoma, bet minkšta, gali būti truputį lipni. Jei visgi atrodo per minkšta, įberkite dar truputį miltų, bet nepadauginkite, nes bus sunku iškočioti sausainukus.

3. Tešlą suspaudžiame į šiek tiek plokščią kamuolį, suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame pusvalandžiui į šaldytuvą, kad sutvirtėtų.

4. Iš atšalusios tešlos Iškočiojame 3-4 mm lakštą ir išspaudžiame meduolius. Dedame į kepimo popieriumi išklotą skardą.

5. Kepame iki 200 C įkaitintoje orkaitėje apie 5-7 minutes (kol meduoliai pakyla ir gražiai paruduoja). Iškepusiems leidžiame truputį atvėsti skardoje ir sutvirtėti, o tada galutinai atvėsiname ant grotelių.

6. Ruošiame glajų: cukraus pudrą, baltymą ir šaukšte vandens ištirpintą citrinos rūgštį maišome mediniu šaukštu, kol gausime vientisą glajų. Sukti reikia gana ilgai – bent 10-15 minučių. Jei išsukus glajus labai skystas – įberkite dar pudros. Jei per tirštas – įpilkite truputį vandens. Pilame glajų į konditerinį maišelį ir dekoruojame meduolius.

7. Kai glajus visiškai sustings, meduolius sudėkite į sandarų indą ir jame laikykite.

„Močiutės“ tortas

Tortas visiems, kas prisimena mamas ir močiutes ir per šv. Kalėdas nori skanauti jų kepamo torto.

Iš nurodyto ingredientų kiekio išeis didelis tortas didelei ir gausiai susirinkusiai šeimynai. Šiemet kepiau viską dalindama perpus.

Tešlos gaminimas

0,5 kg grietinės

900 g miltų

0,6 kg sviesto

Žiupsnio druskos

Sutarkuoti šaltą sviestą ir apvolioti sviesto trupinius miltais. Baigus tarkuoti sviest!, į tešlą sudėti grietinę, įberti druskos. Viską išminkyti, suspausti į rutulį, uždengti tešlą maistine plėvele ir dėti 2 val. į šaldytuvą. Galima tešlą pasiruošti iš vakaro.

Tada padalinti tešlą į lygias dalis. Aš kepu 10 lakštų, tad dalinu į 10 lygių dalių. Iškočioti lygias apskritimais. Tada iškočiotą apskritimą subadyti šakute, dėti jį į vandeniu sudrėkintą skardą. Kepti 200 laipsnių temperatūroje apie 15 min., kol pradeda gražiai ruduoti. Aš kepu vienu metu po 2 lakštus skirtinguose orkaitės aukščiuose. Kai vienas greičiau iškepa, antrą perkeliu į jo vietą, o į jo vietą dedu naują. Kepame kol iškepa visi tešlos lakštai.

Torto  kremas

90 g miltų

500 ml pieno

0,5 kg cukraus

400 g sviesto

Kondensuoto pieno skardinė

2-3 apelsinų ir 1-1,5 citrinos sultys

Miltus truputį pakepinti, kad nepakeistų spalvos, 500 ml pieno užvirinti su 0,5kg cukraus ir po truputį pilti ant pakepintų miltų. Pavirti apie 5 min. visą laiką maišant. Į šiltą mišinį supilti kambario temperatūros kondensuotą pieną, sudėti 400 g sviesto. Atvėsusį kremą išplakti. Išplakus įpilti apelsinų ir citrinos sulčių. Žiūrint koks laikas, kaip sultingi vaisiai ir kokius labiau mėgstame.

Skanaus!